
Składniki na 8-10 kotletów:
🌸 2,5 szklanki startego kalafiora (1/2 szt.),
🌸 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej),
🌸 1/2 szklanki ziaren słonecznika (podprażonych na suchej patelni i następnie posiekanych),
🌸 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
🌸 1/4 szklanki oleju,
🌸 1 duża cebula,
🌸 1 ząbek czosnku,
🌸 1/2 łyżeczki syropu z agawy,
🌸 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
🌸 pieprz i sól do smaku (lub 2 łyżki sosu sojowego).
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kalafiora wraz z łodygą oraz cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Do startych warzyw dodać pozostałe produkty i zagnieść masę dłońmi. Aby masa była kleista kasza do kotletów powinna być lekko rozgotowana. W razie potrzeby dodać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Następnie formować równe, zwarte kotlety i układać je na blaszce. Piec przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Smacznego! ☺️
Twój komentarz