
Składniki:
(blacha ok. 30 cm x 20 cm):
- 300g (4-6 sztuk) marchewek,
- 220g (4 sztuki) jaja,
- 150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej,
- 150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej,
- 100g (10 łyżek) oleju rzepakowego,
- 200g (kubek) jogurtu naturalnego,
- 120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu,
- 5g (łyżeczka) proszku do pieczenia,
- 2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej,
- 5g (łyżeczka) przyprawy do piernika,
- 2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu.
W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzidłem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon. Następnie wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Mieszać całość tak, aby masa nie miała grudek. Na koniec dodać startą na tarce marchew. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
- 400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego,
- 40g (2 łyżki) masła orzechowego,
- 1g (szczypta) cynamonu,
- 40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu.
Wszystkie składniki zblendować i następnie schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.
Posypka:
- 40g (4 łyżki) nasion słonecznika,
- 25g (łyżka) miodu.
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać przez chwilę. Słonecznik w miodzie wyłożyć na krem.
Smacznego!
Twój komentarz