
Powinny znajdować się w dietach osób cierpiących m. in. z powodu otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, zespołu policystycznych jajników oraz u osób będących w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.
Cechuje je:
- wysoka zawartość witamin z grupy B,
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
- niski indeks glikemiczny (IG),
- stosunkowo wysoka zawartość białka, którego skład może mieć istotne znaczenie dla osób rezygnujących ze spożywania produktów mięsnych.
Papryka faszerowana ciecierzycą (1 porcja):
- Papryka czerwona, 1 mała sztuka (130 g),
- Ciecierzyca, gotowana, 2 i pół łyżki (50 g),
- Pieczarka surowa, 1 duża sztuka (45 g),
- Suszone pomidory w oleju, 2 sztuki (40 g),
- Cebula, 1 łyżka (25 g),
- Olej rzepakowy, 2 łyżeczki (10 g),
- Passata pomidorowa, 2 i pół łyżki (50 g),
- Ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej (można użyć tego z zalewy suszonych pomidorów) wrzucić posiekaną cebulę oraz pieczarki, podsmażyć do zarumienienia. Dodać odsączoną ciecierzycę, suszone pomidory, passatę pomidorową, ulubione przyprawy i wszystko poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach C, do momentu aż papryki będą miękkie (na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).
Smacznego!
Twój komentarz