
Składniki:
- Biszkopty bez cukru, pół opakowania (75 g),
- Budyń w proszku, 2 paczki (70 g),
- Erytrol, 8 łyżek (80 g),
- Mleko 1,5%, 3 i pół szklanki (700 g),
- Truskawki, 2 szklanki (300 g),
- Żelatyna, półtorej łyżki (12 g),
- Żółtko, 2 sztuki (40 g)
Sposób przygotowania:
Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Smacznego!
Twój komentarz