
10 porcji po około ~270 kcal
Składniki:
- twaróg sernikowy, 1 op., 1000g,
- biszkopty, 1 op., 120g,
- truskawki świeże/mrożone, 1 porcja, 500g,
- żelatyna, 2 łyżki, 16g,
- mleko, 1/2 szklanki, 110g,
- śmietanka 30%, 15 łyżek, 150g,
- erytrol, 3/4 szklanki, 150g,
- aromat waniliowy, kilka kropel, 1g.
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać wcześniej rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Erytrol, twaróg, śmietankę oraz aromat wymieszać. Przestudzoną żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy sernikowej, wymieszać i połączyć z resztą masy. Część truskawek pokroić i wymieszać delikatnie z masą serową. Następnie wylać ją na biszkopty. Wstawić do lodówki na pół godziny, udekorować pozostałymi truskawkami, zalać galaretką i ponownie odstawić do stężenia.
Smacznego!
Twój komentarz