
12 porcji po około ~100 kcal
Składniki:
- szpinak mrożony, 1 porcja, 350g,
- jaja, 3 duże szt., 195g,
- gałka muszkatołowa, pół łyżeczki, 1,5g,
- sok z cytryny, 1 łyżeczka, 3g,
- czosnek, 2 ząbki, 8g,
- łosoś wędzony, 2 opakowania, 200g,
- kremowy serek chrzanowy, 1 op., 250g,
- koperek, 2 łyżki, 16g,
- sól, pieprz, szczypta.
Sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć. Dodać szpinak i dusić do odparowania wody. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, sokiem z cytryny i ostudzonym szpinakiem. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z pozostałą masą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Piec w temp. 160 st. przez 20 minut. Powstały biszkopt wyjąć z pieca i ostudzić. Następnie posmarować serkiem, posypać koperkiem i obłożyć łososiem. Zwinąć ciasto w roladę i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu kroić na równe plastry, o grubości 2 cm.
Smacznego!
Twój komentarz