
Składniki:
- Czosnek, 1 ząbek (4 g)
- Drożdże, 1 łyżka (20 g)
- Mąka żytnia, 6 łyżek (75 g)
- Olej rzepakowy, 1 łyżka (10 g)
- Oliwki, 5 sztuk (15 g)
- Przecier pomidorowy, 3 łyżeczki (20 g)
- Rukola, 1 garść (20 g)
- Ser mozzarella półtłusty, 4 plastry (60 g)
- Sól, kurkuma, bazylia, 1 szczypta
- Szynka z indyka, 2 plastry (20 g)
- Woda, pół szklanki (110 g)
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na małym ogniu przez około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem. Na placku ułożyć pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać do momentu, aż ser się roztopi. Na talerzu posypać rukolą.
Smacznego!
Twój komentarz