
Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży,
- 20 g ksylitolu,
- 100 ml mleka 1,5% tł.,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 20 g masła,
- 1 żółtko+1 jajko,
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 150 g mąki orkiszowej jasnej,
- szczypta soli,
- skórka z cytryny,
- zapach rumowy lub arakowy.
Dodatkowo:
- dżem niskosłodzony/100% owoców,
- nasiona sezamu i mak do posypania,
- opcjonalnie puder z ksylitolu.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć i dodać do letniego mleka wraz z ksylitolem. Gdy zaczną bąbelkować dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na około 2 cm, wykrawać szklanką koła. Na środku układać po łyżeczce dżemu i formować kulki. Następnie ponownie przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na 15-30 minut i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 15-20 minut w 180 st. C. Gotowe posypać makiem, sezamem oraz opcjonalnie odrobiną pudru z ksylitolu.
Smacznego!
Twój komentarz