
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki orkiszowej,
- 250 ml mleka 1,5% tł.,
- 50 g świeżych drożdży,
- 50 g ksylitolu,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- 40 g oleju rzepakowego,
- niecała łyżeczka soli,
- kilka kropli ekstraktu arakowego.
Składniki na nadzienie:
- 200 g chudego twarogu,
- 2 żółtka,
- 40 g ksylitolu,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć, dodać ksylitol, zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut. Następnie dodać jajka oraz żółtko, mąkę, olej, sól oraz ekstrakt arakowy. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować i podzielić na prostokąty. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać po 1 łyżeczce nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, odstawić ponownie w ciepłe do czasu podwojenia objętości (na około 30 minut). Piec w piekarniku 25-30 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!
Twój komentarz