
Składniki na 4 porcje:
- ugotowane buraki, 2 małe sztuki
- mix sałat, 4 garście
- migdały - płatki - 4 łyżki
- brzoskwinie lub nektarynki - 2 sztuki
- czerwona cebula - 1 mała sztuka
Sos:
- miód - 1 łyżka
- musztarda - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka lub kilka kropli soku z cytryny
+ konfitura z żurawiny do dekoracji - 4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Ugotowane, obrane buraki pokroić w kostkę. Nektarynki/brzoskwinie obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na talerzach układać po 1 garści mixu sałat, buraki, nektarynki lub brzoskwinie. W słoiczku umieścić składniki na sos, w tym przetarty ząbek czosnku, wymieszać, polać przygotowane porcje sałatki. Całość posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami. Talerze udekorować konfiturą z żurawiny. Podawać z mięsem lub dietetycznym serem w kawałkach.
Smacznego!
Twój komentarz