
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z przyprawami, dodać pokrojne na małe kawałki masło, miód i żółtko jaja. Następnie zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować ciasto i użyć stempelków lub np. szklanki do wykrojenia ciasteczek. Za każdym razem trzeba namaczać stemple w wodzie, aby nie przyklejały się do ciasta. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 minut w 180 C. Po ostygnięciu udekorować.:)
Smacznego!
Twój komentarz