
Składniki (1 porcja):
- 2 udka z kurczaka (170 g)
- 1 talerz kapusty kiszonej (150 g)
- 1 średnia pomarańcza (200 g)
- 2 średnie ziemniaki (200 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- pół łyżeczki oregano, tymianku i naturalnej mieszanki przypraw do drobiu (1,5 g)
Sposób przygotowania:
Udka umieścić w misce, dodać sok z połowy pomarańczy, doprawić mieszanką przypraw do drobiu i częścią oleju, wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę lub na całą noc, od czasu do czasu przemieszać. Kapustę opłukać w wodzie, odcisnąć jej nadmiar i dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz miód. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. W okół poukładać plasterki z pozostałej części pomarańczy. Mięso wyjąć z marynaty, obsmażyć z obu stron na pozostałej części oleju i włożyć do naczynia z kapustą. Piec w 180 stopniach C, bez przykrycia, przez ok. 50 minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Twój komentarz