
Potas jest pierwiastkiem pełniącym wiele ważnych funkcji w organizmie, m. in. odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów w układzie nerwowym i pracę mięśni, w tym serca. Ponadto napędza do działania wiele enzymów odpowiedzialnych za reakcje metaboliczne w organizmie. Jednak nadmiar potasu może spowodować zaburzenia pracy serca i pogorszenie stanu nerek.
Dieta niskopotasowa jest ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta.
Opiera się ona o eliminację lub znaczne ograniczenie spożycia produktów obfitujących w potas. Pierwszym sposobem jest wybieranie na codzień produktów ubogich w potas. Kolejnym - tzw. podwójne gotowanie, czyli obróbka termiczna umożliwiająca przejście znacznych ilości tego pierwiastka do wody, którą następnie należy wylać, mianowicie:
- umyć warzywa, następnie obrać i drobno pokroić,
- zalać wodą w proporcji 1:10 (1 porcja warzyw na 10 części wody) i odstawić na około 30 minut,
- odlać wodę i wypłukać kilkakrotnie warzywa pod bieżącą wodą,
- ponownie zalać warzywa, używając świeżej wody i gotować 4-6 minut,
- ponownie odlać wodę, zalać warzywa świeżą wodą i jeszcze raz zagotować.
W tego typu sposobie żywienia warzywa należy spożywać głównie w formie gotowanej. Surowe owoce i warzywa należy wówczas jeść w niewielkich ilościach. Trzeba także sprawdzać zawartość potasu na etykietach kupowanych napojów oraz w produktach niskosodowych, gdyż sód często jest w nich zastępowany potasem.
W diecie niskopotasowej zaleca się także:
- ograniczenie spożywania tłuszczu. W związku z tym poleca się tutaj gotowanie w wodzie, na parze, duszenie czy pieczenie.
- Kontroli podlega także ilość białka i ilość spożywanych płynów.
- Należy zmniejszyć spożywanie soli na rzecz ziół i łagodnych przypraw, zrezygnować m. in. z octu, ketchupu, musztardy.
- Także wyklucza się alkohol i inne używki.
- Posiłki powinny być jedzone regularnie i w spokoju.
Stosowanie odpowiednio zblilansowanej diety chroni zmienione chorobowo narządy - nerki oraz wpływa na utrzymanie możliwie dobrego stanu zdrowia.
Twój komentarz