Domowy chlebek orkiszowo-gryczany
Napisany przez Natalia Blachowska Przepisy Powrót
Gdy pieczesz pieczywo samodzielnie - wtedy masz pewność, że nie zawiera ono sztucznych dodatków.
Mąka z pełnego przemiału jest źródłem błonnika, witamin z grupy B, a także A i E. Dzięki niej uzyskasz sycący produkt.
Do wypieków możesz dodawać także zdrowe ziarna, takie jak pestki dyni, siemię lniane czy słonecznik, które polepszą smak, jak również wzbogacą danie w cenne tłuszcze z grupy NNKT i składniki mineralne m. in. magnez, cynk czy potas.

Składniki:
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g mąki gryczanej
85 g mąki pszennej typ 650
200 ml ciepłej wody
1 saszetka suchych drożdży
1/2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagniatać ciasto 7-10 minut, do uzyskania pulchnej masy. Umieścić ją w naczyniu żaroodpornym i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Piec 45 min. w 200 stopniach. Smacznego :)
Twój komentarz