
Przepis na 5 porcji, jedna porcja to około 280 kcal.
Składniki:
500 g marchwii (10 średnich sztuk)
100 g mąki owsianej lub płatków owsianych (1 szklanka)
5 jaj
20 g miodu (2 łyżeczki)
50 g orzechów (garść)
30 g rodzynek (2 łyżki)
5 g proszku do pieczenia i przyprawy do piernika (po 1 łyżeczce)
szczypta soli, sok z cytryny
Marchew obrać, zatrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Użyć mąki owsianej lub zblendować na mąkę płatki owsiane. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodać do nich szczyptę soli oraz kilka kropli z soku z cytryny. W misce umieścić marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki oraz po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Dodawać stopniowo ubite białka, delikatnie mieszając. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto w 160°C, przez około 60 minut.
Smacznego!
Twój komentarz